Šarović na sastanku ministara ekonomije zapadnog Balkana

Sastanak ministara ekonomije Zapadnog Balkana u Poljskoj
Šarović na sastanku ministara ekonomije zapadnog Balkana

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvuje na sastanku ministara ekonomije u okviru Samita zapadnog Balkana koji se od 3. do 5. jula održava u Poznanu u Poljskoj.

Riječ je o samitu na visokom nivou kao dijelu Berlinskog procesa čiji je cilj jačanje regionalne ekonomske saradnje i postavljanje temelja za održivi rast.

Šarović u Poljskoj na sastanku ministara Zapadnog Balkana
Šarović u Poljskoj na sastanku ministara Zapadnog Balkana

Ministar Šarović je, govoreći na panelu o globalnim tržištima i mogućnostima za trgovinu i investicije, posebno naglasio nužnost preuzimanja niza mjera za uklanjanje prepreka za ekonomski razvoj i povećanje konkurentnosti.

– BiH ni izdaleka nije iscrpila mogućnosti koje joj Inicijativa za zapadni Balkan pruža. Krećemo se oko regionalnog prosjeka kada je u pitanju ekonomski rast, ali taj rast može biti znatno ubrzaniji u 2019. godini i narednim godinama – istaknuo je ministar.

U fokusu sastanka ministara ekonomije bilo je jačanje preduzetništva u kontekstu napretka povezanosti EU-a i zapadnog Balkana uz jače integracije ekonomija cijele Evrope, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.