Proizvodi koji sadrže GMO i dalje neobilježeni na bh tržištu?

Koordinatorica anti-GMO kampanje u Centru za životnu sredinu Ivana Kulić: Proizvodi koji sadrže GMO se i dalje mogu naći na bh tržištu i to neobilježeni!

Zaštita potrošača, Svjetski dan prava potrošača
Svjetski dan prava potrošača

Jedemo (li) genetski modifikovanu hranu?!

Centar za životnu sredinu organizovao je, povodom 15. marta Svjetskog dana prava potrošača, interaktivnu akciju u centru Banjaluke s ciljem ukazivanja na to kako je teško doći do prave informacije o proizvodima koji se nalaze na našim policama, saopćio je Centar za životnu sredinu.

“Potrošači najčešće nisu upućeni kakve namirnice se nalaze na našem tržištu. Postoje restriktivni zakoni, ali se proizvodi koji sadrže GMO i dalje mogu pronaći na našem tržištu, a pri tome nisu obilježeni. Prilikom kupovine, građani nemaju informaciju da li svoj novac ulažu za profit GMO kompanija ili štite svoje zdravlje”, izjavila je koordinatorica Anti GMO kampanje u Centru za životnu sredinu Ivana Kulić.

Danas je nemoguće na domaćem tržištu pronaći proizvod koji je obilježen kao GMO.

“Kao što postoje proizvođači koji žele zaštiti svoj brend te koriste oznaku ‘NON GMO’, smatramo da se pravo rješenje nalazi u tome da proizvođači koji koriste GMO treba to i da naglase”, kazala je koordinatorica Kulić.

Na današnjoj akciji mogao se vidjeti jednostavan prikaz krave i svinje koje su najčešća stoka za uzgoj na našem području.

Kroz improvizivanu lupu građani su gledali u njihov bar kod.

Prethodnih mjeseci planirane su izmjene zakona na nivou Republike Srpske, kojim bi se dopustilo korištenje GMO stočne hrane, te bi upravo gore navedene dvije vrste bile hranjene istom, a potrošačima bi trebala velika lupa prilikom kupovine da ustanove da li je konačni proizvod GMO.

“Danas, na Svjetski dan prava potrošača, ukazujemo na štetnost GMO proizvoda, ali i na prava svih nas da znamo kakvu hranu kupujemo i jedemo. U zemlji koja ima mnogo potencijala za organsku poljoprivredu, smatramo da se mali organski proizvođači trebaju podržavati i da tu leži budućnost zadovoljavanja naših potreba za hranom, ali i mogućnost izvoza i konkurentnosti na tržištu”, zaključila je Kulić.

ONASA