• U dalekoj Kini nedavno je (12 dana) boravila zvanična delegacija, sastavljena od istaknutih privrednika iz 14 država jugoistočne i centralne Evrope. Ova posjeta organizovana je pod pokroviteljstvom vlade Narodne Republike Kine, najmnogoljudnije zemlje u svijetu, koja ima oko 1,3 milijarde stanovnika.

U delegaciji su bili predstavnici Poljske, Estonije, Latvije, Litvanije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Češke Republike, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Makedonija i Bosna i Hercegovina u delegaciji su imali po dva predstavnika.

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su Pane Škrbić, predsjednik Evropskog udruženja menadžera u Bosni i Hercegovini i generalni direktor Evropske nezavisne agencije za izbor i promociju najuspješnijih (evropskih i svjetskih) menadžera i kompanija, i Nandino Škrbić, izvršni direktor Regionalne nezavisne agencije za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija iz jugoistočne i centralne Evrope.

Brojne i impresivne vrijednosti
 Kine

Članovi delegacije tokom boravka u Kini upoznati su sa njenom historijom, kulturom, privredom, općim prosperitetom i najvažnijim razvojnim planovima. Oni su ”prošli” i privlačan seminar (svakodevna predavanja i diskusija) o svim aspektima sadašnjosti i moguće budućnosti Narodne Republike Kine.

O utiscima iz Kine gospodin Pane ŠKRBIĆ za EUROMANAGER izjavio je:

„Kina je zaista impresivna zemlja. Nije lako ocijeniti u čemu je spektakularnija. Da li, recimo, po grandioznim i tehnološki najsavremenijim svjetskim privrednim gigantima, ili po izvanrednom aviosaobraćaju, brzoj, modernoj željeznici, bogatoj historiji, kulturi…,po gostoljubivosti, dobroćudnim i nasmijanim, vrijednim i srdačnim građanima Kine.”

Posjetili smo više državnih institucija (ministarstva vanjskih poslova, privrede, trgovine i druga), nekoliko provincija i bili u privrednim kompanijama koje posjeduju vrhunsku tehnologiju u svijetu. Na svakom koraku nailazili smo na topao prijem i otvorenost kineskih predstavnika za saradnju sa zemljama jugoistočne i centralne Evrope”Saradnja sa  Kine sa BiH

 

Uzvanici delegacije se slikali u Kini

„U susretima sa domaćinima govorilo se i o izvozu u Kinu, saradnji u oblasti industrije, u čemu, recimo, firme iz Bosne i Hercegovine već postižu određene rezultate, infrastrukturnim projektima, energetici…

U ovoj oblasti su, bar kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, aktuelni projekti TE Stanari kod Doboja (pred završetkom je i početkom probne proizvodnje struje), ali i oni u planovima– TE Tuzla – Blok 7, TE Banovići, Elektrana na plin u Zenici i dva vjetroparka u Tomislavgradu.

Kinezi su, također, zainteresovani za saradnju u oblastima kao što su turizam, sport i kultura. Bosna i Hercegovina, objelodanjeno je, bilježi blagi porast spoljnotrgovinske razmjene sa Narodnom Republikom Kinom.

To su, ipak, rečeno je, u odnosu na stvarne mogućnosti – simbolične cifre. Evo i zašto. U dosadašnjem toku 2015. izvoz iz Bosne i Hercegovine iznosio je oko 16 miliona KM, a uvoz iz Kine – 232 miliona KM”.

„Velike su mogućnosti dolaska turista iz Kine u Bosnu i Hercegovinu”, ocijenio je Pane Škrbić. „Ali, sudeći prema riječima ambasadora Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini NJ.E. Borislava Marića, za to postoje objektivni problemi. Izraženi su u otežanom dobijanju bosanskohercegovačkih viza za kineske turiste”.

Gotovo nemoguća misija za Kineze – dobiti vizu
 za BiH

„Svaki građanin Kine, koji želi turistički da putuje u Bosnu i Hercegovinu, mora bukvalno doći u Ambasadu Bosne i Hercegovine u Peking da bi mu se izdala viza”, objasnio je ŠKRBIĆ.

„A to je, s obzirom na ogromno prostranstvo Kine, gotovo nemoguća misija. Zato bi bilo korisno da se u zvaničnim organima Bosne i Hercegovine razmisli o izmjeni postojećih propisa. Smatra se da bi predstavnici turističkih agencija mogli doći i obaviti kolektivno preuzimanje viza za turiste iz Narodne Republike Kine, koji žele da vide i uživaju u turističkim resursima i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine”.

„Javno sam u razgovorima sa kineskim domaćinima rekao da ću takvu inicijativu proslijediti nadležnim bosanskohercegovačkim organima. Za isticanje je činjenica da godišnje oko šest miliona Kineza turistički posjećuje evropske države i da, primjera radi, lakše dođu do Velike Britanije i Savezne Republike Njemačke nego do – Bosne i Hercegovine. Nije potrebno posebno ni govoriti šta bi – u ekonomskom smislu – značilo za Bosnu i Hercegovinu ukoliko bi se 500 hiljada, ili milion kineskih turista ‘usmjerilo’ da posjeti našu državu”.Do nas je…

„Da zaključim: mogućnosti za ekonomsku i svaku drugu saradnju Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine su – neograničene! Mnogo toga je, dakle, do nas samih, jer su vrata Narodne Republike Kine za raznovrsnu saradnju sa partnerima diljem svijeta širom otvorena”, istaknuo je predsjednik Evropskog udruženja menadžera u Bosni i Hercegovini i generalni direktor Evropske nezavisne agencije za izbor i promociju najuspješnijih (evropskih i svjetskih) menadžera i kompanija.

Prilikom boravka u Narodnoj Republici Kini Pane Škrbić je razgovarao i o mogućnostima za to da se već od narednog izbora u projekat proglašenja najmenadžera i najkompanija uključe i uspješni biznismeni i firme iz Narodne Republike Kine. Predloženo je da to, za početak, budu oni koji već rade i grade na području Bosne i Hercegovine i zemalja jugoistočne Evrope.

Tako će se, najavio je Škrbić, ubrzo na spiskovima nominovanih – uz najmenadžere iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Katara – naći i njihove kolege i firme iz Narodne Republike Kine.

Gospodin Škrbić je na završetku posjete o vlastitim impresijama i mogućim putevima za uspostavljanje sveobuhvatnije saradnje Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine dao širi intervju državnoj radio-televiziji NR Kine.

Članovi delegacije koja je boravila u Kini

 

Članovi delegacije u Kini
Članovi delegacije u Kini

U delegaciji koja je boravila u Kini bili su:

\* Abdulkadir MEHMEDI, Skopje, Makedonija, ambasador;
\* Gašpar KOPRIVSEK, Slovenija, Moderna internacionlana partija Slovenije;
\* Pane ŠKRBIĆ, Bosna i Hercegovina, predsjednik Evropskog udurženja menadžera;
\* Jan HOMAT, Češka Republika, ministar informisanja Češke Republike;
\* Valentin MITROVSKI, Makedonija, Ministartsvo vanjskih poslova Makedonije;
\* Bence GONDA, član Parlamenta Mađarske;
\* Evgeniy GERCHEV KANDILAROV, Bugarska, doktor historije na Univerzitetu u Sofiji;
\* Katarina IJINSKA, Riga, Latvia, magistar komunikacija;
\* Dušan PROROKOVIĆ, Srbija, doktor nauka, profesor na Fakuletu za diplomatiju;
\* Lidija KOS STANIŠIĆ, Zagreb, Hrvatska, doktor nauka, dekan Fakulteta političkih nauka;
\* Julia Monica OEHLER-SINCAI, Rumunija, doktor ekonomskih nauka;
\* Juraj MARUSIAK, Slovačka, doktor političkih nauka, direktor Instituta;
\* Magnus ILMJARV, Estonija, doktor historije, Tallinn Univerzitet;
\* Katarzyna Anna NAWROT, Poljska, doktor ekonomskih nauka, profesor na Poznan Univerzitetu;
\* Nandino ŠKRBIĆ, Bosna i Hercegovina, izvršni direktor projekta Evropske asocijacije menadžera – Izbor najmenadžera;
\* Barbara STANKEVIĆ, Litvanija, doktor književnosti, profesor na Univerzitetu Litvanija.

PREGLED OCJENA
Naši utisci
Prethodni članakKako instalirati Windows 10 na „svjež” hard drajv
Sljedeći članakNominacije za Najmenadžera BiH 2015.
Euromanager je revija za biznis i o biznisu. Pratimo najnovija događanja iz svih oblasti jer su i politička i naučna dešavanja usko vezana uz posao. Ovdje ćete naći i informacije o modi, zabavi, tehnici i kulturi, kao i zdravlju i svim aspektima života. Euromanager - prozor u svijet biznisa!