4 C
Zenica
14 Oktobar, 2019

Google povezuje Afriku i Europu podmorskim kabelom

Google je u petak najavio postavljanje novog podmorskog kabela „Equiano“ koji će povezati Afriku s Europom u sklopu planiranog proširivanja infrastrukture za rad u računalnom oblaku.

Equiano će povezati Južnu Afriku s Portugalom. Ime je dobio po afričkom piscu i abolicionistu Olaudahu Equianu koji je živio u 18. stoljeću. U memoarima piše da je rođen u Nigeriji a upravo će prema toj afričkoj zemlji vjerojatno biti postavljen prvi odvojak novog Googleovog kabela, trećeg međunarodnog kabela te tvrtke.

Google će sam financirati njegovo postavljanje a posao su povjerili Alcatel Submarine Networksu. Ugovor je potpisan u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

„Equiano će biti prvi podmorski kabel koji će uključivati optičko prebacivanje na razini parova vlakana, umjesto tradicionalnog prebacivanja na razini valne duljine“, tumače u blogu.

U protekle tri godine već su uložili 47 milijardi dolara u poboljšanje svoje globalne tehnološke infrastrukture. Equiano je njihova četrnaesta investicija u segmentu podmorskih kabela na globalnoj razini.

Tvrtka je u travnju dovršila projekt „Curie“, postavivši prvi privatni interkontinentalni kabel koji je povezao Čile s Los Angelesom.

Prošle su godine najavili i projekt postavljanja 6.600 kilometara dugog podmorskog kabela Dunant koji će preko Atlantika povezivati Francusku i SAD. Njegovo puštanje u promet očekuje se u idućoj godini.

Podmorski kabeli okosnica su Interneta budući da se preko njih odvija 99 posto svjetskog podatkovnog prometa.

Foto: Reuters/Hannah McKay

Euromanager
Euromanager je revija za biznis i o biznisu. Pratimo najnovija događanja iz svih oblasti jer su i politička i naučna dešavanja usko vezana uz posao. Ovdje ćete naći i informacije o modi, zabavi, tehnici i kulturi, kao i zdravlju i svim aspektima života. Euromanager - prozor u svijet biznisa!

Related posts

Posljednje

Izabrani najbolji menadžeri i kompanije ove regije Evrope za 2019.

Večeras je u Sarajevu u hotelu Holiday održana ceremonija Najmenadžer na kojoj su proglašeni najbolji menadžeri i kompanije jugoistočne i srednje Evrope za 2019.

Glencore platio Aluminiju struju i sirovine za četiri dana

Uprava Aluminija d.d. Mostar priopćila je u četvrtak kako je Glencore osigurao financijska sredstva za kupnju struje i sirovina za rad za sljedeća četiri dana.

Džindić: Do kraja godine partner za Aluminij ili kraj poslovanja

U zgradi Vlade FBiH u Sarajevu okončani su pregovori sa predstavnicima multinacionalne firme WAQT Trade LLC, sa sjedištem u Dubaiju.

Šarović na sastanku ministara ekonomije zapadnog Balkana

Mirko Šarović učestvuje na sastanku ministara ekonomije u okviru Samita zapadnog Balkana koji se od 3. do 5. jula održava u Poznanu u Poljskoj.

Najčitanije

U susret Najmenadžeru Regije: Ninko Tešić

Razgovor sa Ninkom TEŠIĆEM, generalnim direktorom kompanije Impol Seval Valjaonica Aluminijuma a.d. Sevojno, ponovo kandidatom za Najmenadžera.

Do kada uistinu traje mladost?

Ovog ljeta sam konačno shvatila da je mladost relativna u odnosu na to ko je ocjenjuje, kao i da je svijet sada i previše opsjednut njome. Koliko smo uistinu stari?

Nj.E. Rosen Plevneliev, predsjednik Bugarske i Ličnost godine Regije 2015.

Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev je Ličnost godine 2015 u Regiji i prilikom primanja nagrade Najmenadžera u Sarajevu, održao je i govor za pamćenje. Prenosimo ga u cijelosti.