16 C
Zenica
19 August, 2019

FDA odobrio prodaju IQOS-a u SAD-u

Američka agencija za hranu i lijekove FDA potvrdila da je elektronski sistem za zagrijavanje duhana (IQOS) usklađen sa principom zaštite javnog zdravlja

NEW YORK, 3. MAJA  – Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) potvrdila je da je IQOS, elektronski sistem za zagrijavanje duhana, usklađen sa principom zaštite javnog zdravlja i odobrila je njegovu prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je Kompanija Philip Morris.

Odluka FDA usjledila je nakon sveobuhvatne analize zahtjeva za komercijalizaciju (PMTA – premarket tobacco product application) koju je kompanija Philip Morris, proizvođač ovog uređaja, zajedno sa kompletnom naučnom dokumentacijom, agenciji predala 2017. godine.
Za razliku od cigareta, IQOS zagrijava, a ne sagorijeva duhan.

To je prvi elektronski uređaj za zagrijavanje duhana koji je od FDA dobio dozvolu za prodaju u SAD.

U skladu sa zakonom iz 2009. godine, ova agencija je ovlaštena da reguliše tržište duhanskih proizvoda, što podrazumijeva i nadzor nad inovativnim proizvodima iz ove oblasti.

Komentarišući odbrenje FDA-a, CEO Philip Morris International (PMI) Andre Kalancopulos, izjavio je da ovakva odluka predstavlja važan korak naprijed za 40 miliona Amerikanaca koji puše klasične cigarete.

“Neki će prestati. Većina neće i za njih IQOS predstavlja bolju alternativu od nastavka pušenja. Do sada je 7,3 miliona ljudi širom svijeta potpuno prešlo sa tradicionalnih cigareta na IQOS. Cilj svih nas u kompaniji Philip Morris je da potpuno zamijenimo cigarete bezdimnim proizvodima koji predstavljaju kombinaciju sofisticirane tehnologije i napredne nauke”, rekao je Kalancopulos naglasivši da je “odluka FDA istorijska prekretnica” na putu ka tom cilju.

PMI će komercijalizovati IQOS u SAD kroz ekskluzivnu sardnju sa Altria Grupom.

Prema riječima CEO-a, kompanija podržava i strogo će se pridržavati smjernica za komercijalizaciju koje je propisao FDA, a koji omogućavaju da IQOS dopre isključivo do onih kojima je i namijenjen – do punoljetnih pušača.

Kompanija Philip Morris podnijela je FDA-u sveobuhvatna naučna istraživanja kako bi osigurala podršku za svoje dve aplikacije – prvu (PMTA) koja je upravo odobrena i odnosi se na komercijalizaciju IQOS-a na američkom tržištu, i drugu koja se i dalje razmatra, a odnosi se na klasifikovanje ovog proizvoda kao “duhanskog proizvoda modifikovanog rizika” (MRTP – modified risk tobacco product).

IzvorONASA

Slično

Posljednji članci

Izabrani najbolji menadžeri i kompanije ove regije Evrope za 2019.

Večeras je u Sarajevu u hotelu Holiday održana ceremonija Najmenadžer na kojoj su proglašeni najbolji menadžeri i kompanije jugoistočne i srednje Evrope za 2019.

Glencore platio Aluminiju struju i sirovine za četiri dana

Uprava Aluminija d.d. Mostar priopćila je u četvrtak kako je Glencore osigurao financijska sredstva za kupnju struje i sirovina za rad za sljedeća četiri dana.

Džindić: Do kraja godine partner za Aluminij ili kraj poslovanja

U zgradi Vlade FBiH u Sarajevu okončani su pregovori sa predstavnicima multinacionalne firme WAQT Trade LLC, sa sjedištem u Dubaiju.

Kategorije