10 C
Zenica
17 Septembar, 2019
Home Magazin Zdravlje Australijska Kokos ostrva zagađena sa 238 tona plastike

Australijska Kokos ostrva zagađena sa 238 tona plastike

414 miliona dijelova plastike pronađeni na udaljenim ostrvima Australije

Skoro milion cipela i preko 370 hiljada četkica za zube – nalazi se među 414 miliona dijelova plastike pronađenih na obalama udaljenih Kokos (Keeling) ostrva u Indijskom okeanu, rezultati su novih istraživanja, prenosi FTV.

Studija, koja je objavljena u časopisu ‘Scientific Reports Thursday’ pokazala je da je australijska teritorija zagađena sa 238 tona plastike, unatoč činjenici da je dom za oko 500 ljudi.

Grupa, uglavnom nenaseljenih 27 ostrva – koja su udaljena 2.750 km od Pertha – prodaje se turistima kao ‘zadnji netaknuti raj u Australiji’.

Većinu otpada čine potrošački jednokratni proizvodi, kao što su čepovi za flaše, slamke, cipele i sandale, kazala je morska ekotoksikologinja Univerziteta Tasmania, Jennifer Lavers.

“Zagađivanje okeana plastikom je sveprisutnije, a udaljena ostrva su idealna mjesta za objektivan pogled na nivo plastičnog otpada koji kruži globusom”, rekla je Lavers.

Lavers je kazala da je procjena od 414 miliona dijelova ‘konzervativna’ jer su uzeli uzorke s dubine od 10 centimetara, te da nisu mogli pristupiti nekim plažama koje su poznate kao ‘žarište’.

U 2017. godini, Lavers je objavila istraživanje koje je pokazalo da udaljeno Henderson ostrvo, u južnom Pacifiku, ima najveće količine plastičnog otpada ikada zabilježeno.

Kokos (Keeling) ostrva su imala manju gustinu plastike od ostrva Henderson, ali je ukupna zapremina bila veća od 38 miliona komada sa Henderson ostrva koja su težila 17 tona.

Koautorica ovog istraživanja sa Univerziteta Victoria Annett Finger rekla je da je procjena da je u svjetske okeane samo u 2010. godini ušlo 12.7 miliona tona plastike.

Procjenjuje se da je bilo oko 5.25 biliona plastičnog otpada u oceanima.

“Zagađenje plastikom je dokumentovana prijetnja divljini i njegov potencijalni utjecaj na ljude je rastuće područje medicinskog istraživanja. Jedino vidljivo rješenje je smanjenje plastične proizvodnje i potrošnje uz poboljšanje upravljanja otpadom kako bi se spriječio ulazak ovog materijala u naše okeane”, kazala ona.

IzvorONASA
Euromanager
Euromanager je revija za biznis i o biznisu. Pratimo najnovija događanja iz svih oblasti jer su i politička i naučna dešavanja usko vezana uz posao. Ovdje ćete naći i informacije o modi, zabavi, tehnici i kulturi, kao i zdravlju i svim aspektima života. Euromanager - prozor u svijet biznisa!
- Reklamirajte se -

Intervjui

Andrija Zovko: Uspjeh počiva na timskom radu

Andrija ZOVKO se, prije petnaestak godina, sa skupinom zaljubljenika u automobile, odlučio na ulazak u posao uvoza i prodaje rabljenih vozila u Bosnu i Hercegovinu.