Apple izbacio iPad pro

Apple izbacio novi iPad Pro

Na svom jesenjem medijskom eventu, 09. 09. ove godine Apple je najavio izlazak novog, gigantskog tableta iPad Pro, veličine 12,9 inča, što je za trećinu više nego posljednji iPad Air 2. Prikupljanje narudžbi je uveliko započelo 11.11.

Iako izgleda svana kao uvećana verzija iPada, unutra su se stvari promijenile. Pokreće ga 64-bitni A9X čip sa M9 motion koprocesorom, pa je iPad Pro gotovo duplo brži od posljednje verzije. Ekran ima rezoluciju od 2732 x 2048 sa 226 pixela po inchu i ukupno 5.6 million pixela, što je više od bilo kojeg iOS uređaja.

Dostupan u tri verzije

I ovaj iPad je dostupan u tri verzije: srebrna, zlatna i siva, sa različitim kapacitetom pohrane podataka, a težak je oko 710 grama. U prodaji je i specijalna tipkovnica za ovaj iPad, kao i olovka, pa se sve više čini da je ovaj iPad više namijenjen za biznis nego samo čisto surfanje internetom ili pregledanje videa, muzike i fotografija.

Ovo je verzija hibridnog laptopa sa posebnim obraćanjem pažnje na povećanje produktivnosti, ali se može koristiti za sve, pa čak i kao zamjena za laptop. Cijene su mu od 799 USD (679 Eura) za verziju sa 32 GB ili 1079 USD za verziju od 128 GB i 4G. Baterija traje punih 10 sati, što je više nego dovoljno i za putovanja, jer se iPad veoma brzo puni.
Inače, posljednjih godina se pojavilo mnoštvo aplikacija za sve iOS uređaje, čak i Microsoftov office, pa u principu ne postoji posao koji ne možete odraditi na iPadu. Za iPad Pro napravljeni su i specijano dizajnirani dodaci, tipkovnica i olovka koji se mogu puniti zasebno ili preko iPad-a, tako da i to povećava njegovu produktivnost.

iPad Pro dolazi s tipkovnicom
iPad Pro dolazi s tipkovnicom

Inače, to nije prvi ovakav tablet i ima puno konkurencije na tržištu: Microsoft Surface Book, Microsoft Surface Pro 4, ali i jeftiniji varijanti poput Google Pixel C tableta.
Nimalo ne sumnjamo da će prodaja iPada Pro biti velika, jer Apple uspije plasirati dobro gotovo svaki uređaj. Nije to samo zbog činjenice da imaju veliki broj fanova koji nestrpljivo čekaju svaki novi proizvod, već više činjenice da su se pokazali poudanim i sigurnim ulaganjem za svoje kupce.

U današnje vrijeme brzog kretanja poslovnih ljudi, mašina koja radi 10 sati bez punjenja i sa tako brzim čipom i fantastičnom rezolucijom, sa 4 zvučnika koja daju puno bolji zvuk nego prošle verzije iPada, potreba za ovakvim uređajem je sigurno velika.

Očekujemo da će prodaja i ovdje, u BiH, biti dobra, barem mimo zvaničnih prodavnica u kojima su Apple uređaji definitivno preskupi, čak i kad se uračuna garancija. Za one koji žele više saznati od iPadu Pro, ovdje je glavna stranica, a kad budemo imali prilike da ga isprobamo, objavit ćemo i punu recenziju.