Alimci: TIKA u BiH realizovala 850 projekata i 82 miliona dolara pomoći

TIKA je u BiH realizovala 850 projekata i aktivnosti, te ostvarila pomoć u iznosu od oko 82 miliona dolara

Elvira Begović i Omer Faruk Alimci
Elvira Begović i Omer Faruk Alimci, foto ONASA
TIKA je u BiH realizovala 850 projekata i aktivnosti, te ostvarila pomoć u iznosu od oko 82 miliona dolara, rekao je direktor TIKA-e Omer Faruk Alimci prilikom današnje posjete Agenciji ONASA.

Tokom 23 godine djelovanja u Bosni i Hercegovini, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) je realizovala 850 projekata i aktivnosti, te ostvarila pomoć u iznosu od oko 82 miliona dolara, kazao je direktor TIKA-e Omer Faruk Alimci prilikom današnje posjete Agenciji ONASA.

“No za nas je mnogo bitniji cilj i kvaliteta projekata koje realizujemo. TIKA pažljivo bira projekte, te se trudi da bude prisutna širom BiH i dospije do što više ljudi. Vjerujemo da smo sa dosadašnjim djelovanjem uspjeli ostvariti ovaj cilj”, kazao je Alimci.

Podsjetio je da je njihov ured u Bosni i Hercegovini osnovan 1995. godine, kada su njihove aktivnosti uglavnom bile fokusirane na otklanjanje i saniranje posljedica rata.

“Međutim, danas provodimo širok spektar aktivnosti. Realizujemo brojne projekte u raznim sektorima poput zdravstva, obrazovanja, jačanja i razvijanja društvene i administrativne infrastrukture i kapaciteta, proizvodnje i mnogih drugih sektora. TIKA će u i narednim godinama nastaviti da djeluje u Bosni i Hercegovini razvijajući projekte koji u fokusu imaju čovjeka i koji direktno pomažu stanovništvo”, kazao je Alimci.

Direktor Faruk Alimci podsjetio je da je TIKA-e osnovana u BiH odmah nakon okončanja agresije, te da su mnogo projekata realizovali u različitim oblastima, od obrazovanja, zdravstva…

“Trudimo se da doprinesemo razvoju i odstranjivanju nedostataka u ovom društvu kroz sve naše projekte, a ima ih oko 850 do danas. Od 2012. godine TIKA je intenzivirala svoju pomoć, nakon što je to naredio predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. Projekte realizujemo bez pravljenja ikakvih vjerskih, etničkih, jezičkih i drugih razlika. Veoma smo sretni kada naše projekte prate i lokalni i turski mediji i o njima izvještavaju javnost. Svjesni važnosti medija prošli mjesec smo organizovali prijem za predstavnike medija iz čitave BiH kako bismo predstavili naše projekte”, kazao je Alimci.

Istakao je da se TIKA rado odaziva pozivu svih medija, te da su uvijek otvoreni i da ne postoji nikakva tajna agenda u njihovim projektima.

Spomenuo je i aktivnosti TIKA-e na polju podrške medijima.

“Mi smo svjesni bitnosti nezavisnih medija za jedno društvo i zajednicu. U proteklom periodu imali smo dosta projekata na tom polju od podrške raznim medijskim kućama po pitanju osiguravanja potrebne opreme pa do edukacija za medijske radnike koji su realizovani u Republici Turskoj u saradnji sa Turskom državnom radio televizijom TRT i Agencijom Anadolija”, kazao je Alimci.

Smatra da razvoj nezavisnih i snažnih medija ima veliki uticaj na razvoj demokratskog društva.

ONASA